Antti Salonen 191

pääluottamusmies


Korjattavaa riittää

Itsensä lakkauttanut Sipilän hallitus sai aikaan karmeaa jälkeä lähes kaikilla sektoreilla, johon se päätti tarttua 

On toki paljon asioita, joita pitäisi parantaa joka tapauksessa, ilmankin edellistä hallitustamme. Otan esille muutamia esimerkkejä. Yksi on surullisen kuuluisa työttömien aktiivimalli, joka todellisuudessa ei aktivoi, vaan nöyryyttää ja häpäisee työttömien ihmisarvoa. Seuraavalla hallituksella ei ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin lopettaa aktiivimalli.

Aktiivimalli sotii kansalaisten oikeustajua vastaan, sillä se rankaisee ihmistä työttömyydestä, silloinkin kun ihminen on tehnyt kaikkensa löytääkseen itsellensä töitä. Oikeustajua vastaan on myös se, että aktiivimalli rankaisee erityisesti työkykyongelmien kanssa painivia ikääntyviä työttömiä.

Jo nyt on tullut selväksi, että erityisesti aktiivimallista ovat kärsineet ikääntyneet, pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset ja työkyvyttömät. Tuoreen selvityksen mukaan Suomessa on arviolta jopa 27 000 sellaista työtöntä, jotka ovat tosiasiallisesti ja käytännössä työkyvyttömiä. Jo tämä todistaa, että huonolla valmistelulla ja faktoja sivuuttaen tehty malli on petojen sukua, susi syntyessään.

Toinen erittäin hankala asia on kaikkien pienimmillä eläkkeillä elävien toimeentulo

Yksi ratkaisu voisi olla pienimpien eläkkeiden kompensoiminen verotuksella. On selvää, että Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa on kaikista pidettävä huolta. Eläkeläiset ovat panoksensa maamme hyväksi jo antaneet nyt on yhteiskunnan vuoro huolehtia heistä. Kansaneläkettä ja takuueläkettä on parannettava ja niiden tasoa nostettava. Kaikilla on oltava riittävä toimeentulo ja palvelut riippumatta työurasta, terveydentilasta, tai asuinpaikasta.

Työssäkäyvien lapsiperheiden asema on usein kohtuuttoman tukala

Siksi päivähoitomaksuihin pitäisi saada entistä enemmän kohtuullisuutta ja sitä, että ne huomioivat paremmin perheiden erilaiset elämäntilanteet. Yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia siitä, että meillä on toimiva pääosin julkinen päivähoitojärjestelmä. 

Tehtävää siis riittää

Edelliset esimerkit olivat vain pintaraapaisu siitä, mihin kaikkiin asioihin tulevan eduskunnan ja hallituksen pitää pystyä saamaan muutoksia aikaan. Kyse on yhteisestä tahdosta ja siitä, mihin verorahoja kohdistetaan. Nyt itsensä lopettaneen hallituksen näkökulma esimerkiksi tässä kirjoituksessa esiin nostamiini asioihin on kovin erilainen kuin poliittisella vasemmistolla.

Tulevan hallituksen on asetettava ihminen etusijalle

On suorastaan naurettavaa seurata, mitä esimerkiksi Kokoomus ja Keskusta puhuvat nyt vaalikentillä, kun ovat itse toimineet täysin päinvastoin lähes neljän vuoden aikana hallituksessa, sinisistä nyt ei edes tarvitse mainita mitään tässä yhteydessä. Niiden teot suhteessa tämän hetken puheisiin suorastaan aliarvioivat kansaamme.